TaDaAaaaa...!!! macam-macam gubahan ada di Mawar Merah Kreatif..!!! Sebarang tempahan gubahan sila whatapp ke 011-12424405. Tempahan awal digalakkan. Penghantaran sekitar Alor Setar dan Jitra. Meh!! layari blog saya.. tqvm..Daaaa..!!
Aziz M. Osman kini sah bergelar suami kepada Puteri Lily Lokman
Dengan sekali lafaz, pengarah filem dan drama popular Aziz M. Osman, 48, kini sah bergelar suami kepada Puteri Lily Lokman, 21.
Aziz dinikahkan sendiri oleh bapa kepada pengantin perempuan yang juga aktivis teater, Lokman Ghani, 52, di hadapan Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk Jabatan Agama Islam Wilayah (Jawi) Abdullah Hashim serta ahli keluarga dan kenalan.
Majlis akad nikah diadakan di Masjid Negara, di sini kira-kira pada pukul 10.10 pagi tadi.
Kekosongan hati Aziz selama hampir dua tahun kembali terisi dengan kehadiran Puteri Lily menjadi suri hatinya.
Pengantin perempuan menerima mas kahwin berjumlah RM1,000 beserta sembilan dulang hantaran termasuklah sejadah, Al-Quran, baju kemeja, tali pinggang, set minyak wangi jenama Bvlgari, coklat, sireh junjung dan sebentuk cincin.
Sementara pihak lelaki membalas tujuh dulang hantaran termasuk Al-Quran, sejadah, telekung, set alat solek, set minyak wangi Bvlgari dan sebentuk cincin.
Sementara perkahwinannya dengan seorang ustazah, Nor Radhiah Ramli, 22, pada 16 Ogos 2008 dibatalkan oleh Mahkamah Tinggi Syariah, Kuala Terengganu kerana wanita berkenaan masih dalam tempoh edah ketika majlis pernikahan dilakukan.
Hasil perkahwinannya yang lalu, Aziz dikurniakan enam cahaya mata iaitu Puteri Nurul Fatehah, 20, Puteri Nur Asyiqin, 15, Putera Mohd Aiman, 13, Puteri Nur Aisya, 9, Puteri Nur Ain, 7 dan Putera Mohd. Ameen, 5.
Kedua-dua mempelai kelihatan cukup berseri apabila mengenakan pakaian nikah berwarna kelabu rekaan butik De Casa Impiana.
Majlis resepsi Aziz dan Lily akan berlangsung pada malam ini di Restoran Seri Melayu, Jalan Conlay bermula pukul 8 malam ini.
Pernikahan Aziz dan Puteri Lily merupakan perkahwinan yang keempat selepas perkahwinannya terdahulu termasuk dengan aktres dan produser drama, Nur Aliah Lee.
Nasi lemak menu utk minggu ini!
Nasi Lemak
1 kg beras (basuh seperti biasa)
RM 2 santan pekat
3 helai daun pandan (koyak dan diikat)
1 inci halia (dhiris)
garam secukup rasa
cara membuat nasi lemak
masukkan kesemua bahan dalam periuk dan tambah air mengikut sukatan beras. Kacau dan masak sehingga nasi masak.
Bahan-bahan untuk sambal
1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
(kisar kesemua bahan)
3 senduk cili kisar (ikut pedas)
1 sudu pes asam jawa (ikut masam)
1/2 cawan air
RM 3 ikan bilis (boleh guna udang,sotong dll)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
1 sudu kecil gula merah
garam secukup rasa
cara membuat sambal
1. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. Goreng selama 2 minit dan angkat.
2. Lebihan minyak tadi masukkan cili kisar dan bawang2 yg telah di kisar. Masak sehingga garing.
3. Masukkan air, gula merah dan pes asam jawa. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan bilis dan bawang yg dihiris bulat.
5. Masukkan perasa dan garam secukupnya. Masak sehingga agak kering.
Hiasan
hirisan timun, telur rebus dan kacang goreng
Mi Kari Santapan minggu ini!
Bahan untuk Mi
1 bungkus Mi kuning
(Basuh Mi dan rendam Mi bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam 2 minit dan toskan
Bahan kuah kari
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7-12 ulas cili api
secubit belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
2 pes sudu kecil asam jawa
2 peket kecil rempah kari daging
3 sudu kecil kerisik
(gaul asam jawa, rempah dan kerisik bersama sedikit air)
RM 2 santan pekat
1/2 jug air
1 kg kerang (rebus dan ambil isi)
1 bungkus fish ball
3 keping fish cake
(fish ball & cake di basuh dan dihiris)
3 biji cili hijau besar (belah 4 jgn putus)
beberapa biji tomato (potong 4)
cara membuat kuah kari
1. Tumis sedikit bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bawang2 yg telah dikisar. Goreng garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah kari yang telah digaul tadi. Masak sehingga garing dan naik bau. Tambah sedikit air dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
5. Masukkan kerang, fish cake,fish ball, cili besar. Masak sehingga keluar minyak.
6. Masukkan tomato dan bahan perasa. Masak seketika.
Hiasan
telur rebus,taburan bawang goreng dll
Subscribe to:
Posts (Atom)
Klik pada older post
untuk ke muka sebelah