Mi Kari Santapan minggu ini!


Posted by ShoZu



Bahan untuk Mi

1 bungkus Mi kuning
(Basuh Mi dan rendam Mi bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam 2 minit dan toskan

Bahan kuah kari

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7-12 ulas cili api
secubit belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
2 pes sudu kecil asam jawa
2 peket kecil rempah kari daging
3 sudu kecil kerisik
(gaul asam jawa, rempah dan kerisik bersama sedikit air)
RM 2 santan pekat
1/2 jug air
1 kg kerang (rebus dan ambil isi)
1 bungkus fish ball
3 keping fish cake
(fish ball & cake di basuh dan dihiris)
3 biji cili hijau besar (belah 4 jgn putus)
beberapa biji tomato (potong 4)

cara membuat kuah kari

1. Tumis sedikit bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bawang2 yg telah dikisar. Goreng garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah kari yang telah digaul tadi. Masak sehingga garing dan naik bau. Tambah sedikit air dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
5. Masukkan kerang, fish cake,fish ball, cili besar. Masak sehingga keluar minyak.
6. Masukkan tomato dan bahan perasa. Masak seketika.

Hiasan

telur rebus,taburan bawang goreng dll

anda mungkin juga meminati


Get this widget here

Klik pada older post

untuk ke muka sebelah