Mi Bandung - Menu minggu ini


Posted by ShoZu


Bahan Mi

1 bungkus Mi kuning
(Basuh dan rendam bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam selama 2 minit.

bahan-bahan kuah

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
3 sudu besar cili kisar (ikut pedas)
2 kiub stok ayam
1 mangkuk air
4 sudu besar sostomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
1 biji telur
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 kg udang sederhana besar
3 biji tomato (belah 4)
Garam dan perasa secukup rasa

cara membuat kuah

1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumisbahan kisar dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam dan tambah air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan pula sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biar merenih seketika.
4. Masukkan udang, ayam, kacang tanah tomato dan telur.Masak selama 2 minit.

Hiasan

Tauge celur, hirisan cili merah, limau kasturi dan daun bawang

anda mungkin juga meminati


Get this widget here

Klik pada older post

untuk ke muka sebelah