TaDaAaaaa...!!! macam-macam gubahan ada di Mawar Merah Kreatif..!!! Sebarang tempahan gubahan sila whatapp ke 011-12424405. Tempahan awal digalakkan. Penghantaran sekitar Alor Setar dan Jitra. Meh!! layari blog saya.. tqvm..Daaaa..!!
Mi Kari Santapan minggu ini!
Bahan untuk Mi
1 bungkus Mi kuning
(Basuh Mi dan rendam Mi bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam 2 minit dan toskan
Bahan kuah kari
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7-12 ulas cili api
secubit belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
2 pes sudu kecil asam jawa
2 peket kecil rempah kari daging
3 sudu kecil kerisik
(gaul asam jawa, rempah dan kerisik bersama sedikit air)
RM 2 santan pekat
1/2 jug air
1 kg kerang (rebus dan ambil isi)
1 bungkus fish ball
3 keping fish cake
(fish ball & cake di basuh dan dihiris)
3 biji cili hijau besar (belah 4 jgn putus)
beberapa biji tomato (potong 4)
cara membuat kuah kari
1. Tumis sedikit bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bawang2 yg telah dikisar. Goreng garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah kari yang telah digaul tadi. Masak sehingga garing dan naik bau. Tambah sedikit air dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
5. Masukkan kerang, fish cake,fish ball, cili besar. Masak sehingga keluar minyak.
6. Masukkan tomato dan bahan perasa. Masak seketika.
Hiasan
telur rebus,taburan bawang goreng dll
Mi Bandung - Menu minggu ini
Bahan Mi
1 bungkus Mi kuning
(Basuh dan rendam bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam selama 2 minit.
bahan-bahan kuah
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
3 sudu besar cili kisar (ikut pedas)
2 kiub stok ayam
1 mangkuk air
4 sudu besar sostomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
1 biji telur
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 kg udang sederhana besar
3 biji tomato (belah 4)
Garam dan perasa secukup rasa
cara membuat kuah
1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumisbahan kisar dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam dan tambah air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan pula sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biar merenih seketika.
4. Masukkan udang, ayam, kacang tanah tomato dan telur.Masak selama 2 minit.
Hiasan
Tauge celur, hirisan cili merah, limau kasturi dan daun bawang
Subscribe to:
Posts (Atom)
Klik pada older post
untuk ke muka sebelah