Nasi lemak menu utk minggu ini!


Posted by ShoZu


Nasi Lemak

1 kg beras (basuh seperti biasa)
RM 2 santan pekat
3 helai daun pandan (koyak dan diikat)
1 inci halia (dhiris)
garam secukup rasa

cara membuat nasi lemak

masukkan kesemua bahan dalam periuk dan tambah air mengikut sukatan beras. Kacau dan masak sehingga nasi masak.

Bahan-bahan untuk sambal

1 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
(kisar kesemua bahan)
3 senduk cili kisar (ikut pedas)
1 sudu pes asam jawa (ikut masam)
1/2 cawan air
RM 3 ikan bilis (boleh guna udang,sotong dll)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
1 sudu kecil gula merah
garam secukup rasa

cara membuat sambal

1. Panaskan minyak dan masukkan ikan bilis. Goreng selama 2 minit dan angkat.
2. Lebihan minyak tadi masukkan cili kisar dan bawang2 yg telah di kisar. Masak sehingga garing.
3. Masukkan air, gula merah dan pes asam jawa. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan bilis dan bawang yg dihiris bulat.
5. Masukkan perasa dan garam secukupnya. Masak sehingga agak kering.

Hiasan

hirisan timun, telur rebus dan kacang goreng

Mi Kari Santapan minggu ini!


Posted by ShoZu



Bahan untuk Mi

1 bungkus Mi kuning
(Basuh Mi dan rendam Mi bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam 2 minit dan toskan

Bahan kuah kari

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
7-12 ulas cili api
secubit belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
2 pes sudu kecil asam jawa
2 peket kecil rempah kari daging
3 sudu kecil kerisik
(gaul asam jawa, rempah dan kerisik bersama sedikit air)
RM 2 santan pekat
1/2 jug air
1 kg kerang (rebus dan ambil isi)
1 bungkus fish ball
3 keping fish cake
(fish ball & cake di basuh dan dihiris)
3 biji cili hijau besar (belah 4 jgn putus)
beberapa biji tomato (potong 4)

cara membuat kuah kari

1. Tumis sedikit bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
2. Masukkan bawang2 yg telah dikisar. Goreng garing dan naik bau.
3. Masukkan rempah kari yang telah digaul tadi. Masak sehingga garing dan naik bau. Tambah sedikit air dan kacau sehingga garing.
4. Masukkan santan dan air. Kacau sehingga mendidih.
5. Masukkan kerang, fish cake,fish ball, cili besar. Masak sehingga keluar minyak.
6. Masukkan tomato dan bahan perasa. Masak seketika.

Hiasan

telur rebus,taburan bawang goreng dll

Mi Bandung - Menu minggu ini


Posted by ShoZu


Bahan Mi

1 bungkus Mi kuning
(Basuh dan rendam bersama air panas dan 1 sudu gula pasir). Rendam selama 2 minit.

bahan-bahan kuah

1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci belacan
(kisar kesemua bahan di atas)
3 sudu besar cili kisar (ikut pedas)
2 kiub stok ayam
1 mangkuk air
4 sudu besar sostomato
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kacang tanah (ditumbuk halus)
1 biji telur
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
1/2 kg udang sederhana besar
3 biji tomato (belah 4)
Garam dan perasa secukup rasa

cara membuat kuah

1. Panaskan minyak dlm periuk. Tumisbahan kisar dan cili kisar hingga garing.
2. Masukkan stok ayam dan tambah air. Biarkan mendidih.
3. Masukkan pula sos tomato, sos cili, sos tiram dan garam. Biar merenih seketika.
4. Masukkan udang, ayam, kacang tanah tomato dan telur.Masak selama 2 minit.

Hiasan

Tauge celur, hirisan cili merah, limau kasturi dan daun bawang

anda mungkin juga meminati


Get this widget here

Klik pada older post

untuk ke muka sebelah